zandpoortvest 10
be 2800 mechelen
t +32 15 336 336
m (b) +32 478 811 441
m (d) +32 475 477 478

Frederik Van Simaey: text

Kunst van de dag (2/1/2008) door Benno Tutein Nolthenius

Frederik Van Simaey in Galerie Transit Mechelen

the present

'The Present', cardboard box and ...

Soms wordt de Kunst van de Dag als een konijn uit de hoed getoverd. Dit werk van de kunstenaar Frederik Van Simaey (1979) doet speels aan. De titel 'Het cadeau' maakt het af. Doorgaans pak je iets geheel in zodat het cadeautje voor de ontvanger nog een verrassing is. Bij het uitpakken denkt hij of zij nieuwsgierig "Wat zal erin zitten?" Dat effect gaat hier verloren, maar het is minstens zo leuk. Het konijn kan nu zelf gluren aan wie het cadeau wordt gedaan. Misschien is het konijn zelf wel nieuwsgierig. Wij hebben hier thuis een loslopend dwergkonijn binnen. Het beest is razend nieuwsgierig. Zodra je met iets nieuws binnenkomt en je zet het in de keuken of zitkamer, dan loopt hij er direct op af om het te bekijken, te besnuffelen en met z'n kin van een geurvlag te voorzien. Als er een opening is, kruipt hij er even in. Pakjesavond met Sinterklaas is zijn lust en zijn leven, want dan wordt er van alles op de grond uitgestald. Eerst volle doze n en pakjes, later lege dozen.
Soms zit je als gever met een inpakprobleem. Dan zie je er geen gat in. Als de doos niet groot genoeg is, dan knip je er gewoon een gat in. Voilà. Cadeaupapier is niet eens nodig. De oren van het konijn lijken - ter verhoging van de verpakkingsvreugde - zelfs op een strik!
Simaey heeft veel meer vondsten en in dat opzicht doet hij mij enigszins denken aan Helmut Smits. Ik weet echter niet of dit cadeautje ook in de komende expositie bij Galerie Transit wordt getoond.

Benno Tutein Nolthenius

 

Anne-Marie Poels in hART, 24/1/2008 klik hier voor artikel of download als pdf [300 k]

 

In mijn kunst probeer ik te spelen met de dingen die ik tegenkom. Overal zijn er interessante materies, facturen, kleuren, beelden, ... te vinden. Ik vind ze als op een route die mijn weg kan uitstippelen. Deze gebruik ik dan in mijn beelden.
Zij dienen om te herinneren hoe het was. Om te zien wat moet komen. Als een artefact die de eigenaar beschermd van een materieel bestaan. Zij geven de energie die ik erin steek.
Je gebruikt ze, als een “design”-object. Het nutteloze word nuttig, wanneer het op de aanschouwer speelt. Als een moment uit het leven. Je staat stil. Rust. In deze snelle tijden. En kijk naar dit nutteloos beeld. Nog een waarheid - noch een waarheid. Geniet van het stilstaan.
“It may take some time. But i think everyone will agree to this eventually.”

 

Augustus 2007:
Frederik Van Simaey: ‘Two for the Show’ Frederik Van Simaey (1979, Kortrijk) bouwt in zijn werk vaak verder op dingen die hij op en rond de tentoonstellingsplek aantreft. Voor de expositie ‘Two for the Show’ in CIAP maakt hij een nieuwe lichtsculptuur die een dialoog aangaat met de ‘OPEN’-borden van kunstenaar John Körmeling in de binnentuin van Z33 (begijnhof). Körmelings verlichte signalisatieborden brengen het onderscheid tussen vrije en toegepaste kunst al aan het wankelen. Van Simaey doet er nog een schepje bovenop. De context verandert – hij brengt buiten naar binnen – en bovendien worden de letters door elkaar gehaspeld. De schijnbaar neutrale boodschap ‘OPEN’ krijgt zo een geheel andere lading mee. De tentoonstelling ‘Two for the Show’ wordt gerealiseerd in samenwerking met FLACC.
14 augustus tot 22 september 2007
di t/m vr 11-18u, za 14-17u
CIAP, Zuivelmarkt 44, 3500 Hasselt

 

Frederik Van Simaey (1979) is afgestudeerd aan het Kask in Gent. Hij toont datgene waar we heel ons leven aan voorbijgaan, met de nadruk op richting, kleuren en lagen. In zijn installaties – futiel, maar to the point – leest de aandachtige kijker een herkenbaar verhaal aan de hand van kleine terugkerende elementen. ‘Ik doe nergens aan mee, maar probeer me overal tussen te wringen.’ Net die subtiliteit maakt het tot kunst.